erfgoedobject

Hoeve en molenaarswoning

bouwkundig element
ID
36187
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36187

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve en molenaarswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve, molenaarshuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Heden ver achterin gelegen hoeve met resterend maalderijgebouw ingeplant in U-vorm binnen een omhaagd erf. De houten korenwindmolen uit de eerste helft van de 19de eeuw stond tot 1919 ten oosten van de zandweg die naar het molenaarshuis leidde doch bij de straat. De stoommaalderij, toegevoegd aan de molen in 1880, bleef tot de Tweede Wereldoorlog in werking. De 20 meter hoge schoorsteen verdween pas een 20 jaar geleden.

Ten noorden, woonhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (zwarte mechanische pannen, nok parallel aan de straat), uit de eerste helft van de 19de eeuw. Witgekalkte gevels op gepikte plint. Licht getoogde vensters op arduinen dorpels en voorzien van luiken. Licht getoogde deur in bruingeschilderde omlijsting, met oculus in bovenlicht. Rechts ervoor, armpomp.

Ten oosten, in L-vorm aangebouwde stallen onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat).

Ten westen, circa 1880 bijgebouwde voormalige stoommaalderij met gewitte bakstenen gevels, met rechthoekige en korfboogvormige poorten in de erfgevel, onder pannen zadeldak (nok loodrecht op de straat) en drie rondboogvensters met ijzeren roedeverdeling in de voorpuntgevel.


Bron: BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve en molenaarswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36187 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Gavere

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.