erfgoedobject

Pastorie

bouwkundig element
ID
36188
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36188
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Oorspronkelijk volledig omgracht langgestrekt huis van vijf traveeën met één bouwlaag en strodak, opklimmend tot het begin van de 17de eeuw, gelegen in het westen van de omgrachting, met groot bleekveld ervoor. In 1751 uitgebreid naar het oosten met een kamer en schuur ten zuiden ervan. Ingang aan de oostzijde met dreef en hek in de vroegere Scheldestraat, thans Ten Stroom.

In 1856 verlaten door de pastoor die de nieuwe pastorie tegenover de kerk betrok en deze verkocht. Omgrachting gedempt. Circa 1870 opgesplitst in drie woningen met twee toegevoegde deuren, en uitgebreid met een vierde woning van twee traveeën onder verspringend zadeldak. Sporen van muurvlechtingen van de oudere kern zichtbaar in de linker zijpuntgevel erboven.

  • DE KINDER E., St.-Martinusparochie Vurste (Gavere), Vurste, 1983, deel I, p. 85, 165.

Bron     : Bogaert C. & Verbeeck M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Pastorie [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36188 (Geraadpleegd op )