Boerenwoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning

Beschrijving

Achterin gelegen boerenhuis met ruim voorerf links en rechts begrensd door stallen en aanhorigheden en met centraal ijzeren hek tussen bakstenen hekpijlers. Ten noorden, woonhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (cementpannen, nok parallel aan de straat), uit de tweede helft van de 18de eeuw, naar verluidt van 1779. Heden bepleisterde en geschilderde voorgevel op gecementeerde plint, rechthoekige vensters op arduinen dorpels; bewaarde duimen en sluitstukken van de luiken in de vorm van mannenhoofdjes. Centrale 18de-eeuwse deuromlijsting: spiegelboogdeur in kwarthol beloop gevat in een rechthoekige vlakke en geblokte omlijsting met bekronende druiplijst en rozetjes in de zwikken. Vernieuwd houtwerk van de deur. Gecementeerde achtergevel met spiegelboogdeur en gelijkaardige vensters met behouden roedeverdeling en luiken.

Interieur met stucplafond met rosassen in de hoeken en schouwmantel met stucversiering met guirlandes.

Ten oosten en westen van het voorerf, bakstenen en gewitte bakstenen stallen onder pannen zadeldak (nok loodrecht op de straat) met rechthoekige poorten en deuren en luchtgaten in de buitengevels. Zijpuntgevels palend aan de straat.