Brouwerij Huyghe

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij Huyghe

Beschrijving

Voormalige brouwerij-mouterij "Den Appel", heden brouwerij Huyghe. Lokale brouwerij op de hoek Geraardsbergsesteenweg die reeds zou bestaan hebben in 1654. In 1906 aangekocht door Leon Huyghe die sinds 1902 werkzaam was in de brouwerij. Mouterij sinds 1913 vervangen door een bottelarij. Oude brouwerijgebouwen naar verluidt in 1938-40 gesloopt en vervangen door nieuwe bouw. Toevoeging van een nieuwe bottelarij in 1964. Traditionele brouwerij van het kleine familiale bedrijfstype met nog een 300-tal verplichte cafés. Recente uitbreiding van de klassieke productie van pils, tafelbier en frisdranken met hoog gegiste streekbieren.

Brouwershuis met gecementeerde voorgevel in art-decostijl; twee bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak (pannen). Lijstgevel met rechthoekige muuropeningen voorzien van verticaliserende decoratie onder meer muurdammen met ribbelmotief. Voorts panelen en bovendorpelversiering met bloemmotieven. Links breed uitspringend vensterrisaliet met erker en attiek. Rechts getoogde poort onder het opschrift "Brouwerij". Doorrit naar de achterliggende brouwerijgebouwen die zijdelings palen aan de Geraardsbergsesteenweg. Brouwerij van het verticale type met betonnen skeletstructuur en bakstenen vulling. Modernistisch getinte gecementeerde straatgevel van het hoofdvolume met vier bouwlagen uitgewerkt als blikvanger: door muurdammen verticaal geaccentueerde vensterregisters met roedeverdeling en bekroond door een uitspringend paneel met opschrift "Brouwerij Huyghe". Kelderverdieping voor het lageren van het bier. Mooie rechthoekige brouwzaal op de eerste bovenverdieping met rode vierkante vloertegels, rechthoekige witte faiencetegels tegen de wanden en het halfronde balkon met filterkuip. Wandschilderingen daterend van circa 1960 gesigneerd Stefan Vermeersch met onder meer legendarische taferelen (keizer Cesar met oude Belgen en keizer Karel in Olen). Koperen brouwinstallatie van "Ateliers de construction F. D'Hondt Bruxelles": kookketel (186 hl 50 l), maïskuip (93 hl) en filterkuip. Op de tweede bovenverdieping: verzamelvat en weegtoestel van de gemalen mout; koelplaats voor hop. Opslagplaats en pletmolen van mout gesigneerd "LMS Liège" op de bovenste verdieping.

• C.F., Visite d'une brasserie. Brasserie Huyghe Le retour d'Artevelde, in La Bière, 1988, p. 29-30.

Auteurs: Verbeeck, Mieke