Kunstenaarswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kunstenaarswoning

Beschrijving

Voormalige woning van beeldhouwer Jules Vits. Bescheiden rijhuis van twee traveeën en twee bouwlagen met zadeldak (pannen), aangepast in 1904. Gecementeerde lijstgevel voorzien van opschrift: "Jules Vits Beeldhouwer 1868-1935". Voorts nogal opvallend witgeschilderd beeldhouwwerk: twee levensgrote mannenbeelden (architect Appelmans en goudsmid Smetrijns) tegen de pilasters die de poorttravee flankeren; borstbeeld (Rubens) op sokkel boven de poortsluitsteen; een gelijkaardige figuur in reliëf in een medaillon op de borstwering vergezeld van het opschrift "Jordaens Schilderkunst" en ten slotte nog reliëffriezen met puttifiguren.

Auteurs: Verbeeck, Mieke