Gloriëtte

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Melle
Deelgemeente Melle
Straat Brusselsesteenweg
Locatie Brusselsesteenweg 428, Melle (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Melle (actualisaties: 08-04-2008 - 08-04-2008).
  • Adrescontrole Melle (adrescontroles: 25-02-2008 - 25-02-2008).
  • Inventarisatie Melle (geografische inventarisatie: 01-01-1989 - 31-12-1989).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gloriëtte

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Gloriëtte en deel kasteeldreef

Deze bescherming is geldig sinds 16-09-1994.

Beschrijving

Tot woonhuis vergrote gloriëtte oorspronkelijk horend bij het "Kasteel de Bueren". Ingeplant bij het begin van de platanendreef die leidt naar dit kasteel. Achtzijdige bakstenen gloriëtte uit midden 18de eeuw onder tentvormig mansardedak (leien). Lijstgevels met gepikte plint, geelbepleisterde imitatiehoekkettingen en platte band onder de omlopende daklijst. Drie ruime rechthoekige vensters in een zandstenen omlijsting met sponning, witte luiken en kleine roedeverdeling. Gedichte rechthoekige deur met ontlastingsboog in de achtergevel. Links en achter aangebouwd woonhuis van anderhalve bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok parallel aan de straat), uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Achtergevel van vier traveeën, verankerde bakstenen voorgevel van twee traveeën op gepikte plint en met steekboogvormige muuropeningen. Daklijst met hanggoot ter hoogte van de daklijst van de vroegere gloriëtte.

Bron: Bogaert C. & Verbeeck M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1989

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Brusselsesteenweg

Brusselsesteenweg (Melle)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.