Kasteel Ter Linden

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam Kasteel Verplancke de Diepenhede
Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Melle
Deelgemeente Melle
Straat Caritasstraat
Locatie Caritasstraat 35, Melle (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Melle (actualisaties: 08-04-2008 - 08-04-2008).
  • Adrescontrole Melle (adrescontroles: 25-02-2008 - 25-02-2008).
  • Inventarisatie Melle (geografische inventarisatie: 01-01-1989 - 31-12-1989).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kasteel Ter Linden

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Typologielandhuizen
Stijlneoclassicisme
Dateringvóór WO I

Beschrijving

Zogenaamd "Kasteel Ter Linden", voorheen ook "Kasteel Verplancke de Diepenhede". Gebouwd rond 1905 door Verplancke de Diepenhede naar verluidt volgens diens eigen ontwerp.

Inplanting en architecturale uitwerking met accentuerende voorgevel dusdanig opgevat dat het gebouw ondanks zijn beperkte bouwdiepte prestigieus overkomt. Gebouwd op een lichte verhevenheid aan het eind van het kasteelpark achter een U-vormige vijver en in de as van de parkingang. Breed ijzeren toegangshek tussen twee zware, gewitte vierkante hekpijlers met hardstenen sokkel en dekplaat.

Onderkelderd kasteel van twee bouwlagen in neoclassicistische stijl, voornamelijk refererend aan de 18de- en 19de-eeuwse buitenplaatsen. Negen traveeën brede voorgevel met dubbelhuisopstand, onder mansardedak (leien); één travee diep; smallere achterbouw onder aansluitende lagere bedaking. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevels begrensd door geblokte hoekpilasters. Hardstenen sokkel vooraan met een gevelbreed bordes waarop vroeger een houten kolonnade prijkte (nog te zien op oude prentbriefkaart). Uitspringend middenrisaliet van drie traveeën verhoogd met een zolderverdieping, onder een driehoekig fronton waarop twee gepolychromeerde familiewapenschilden werden aangebracht onder een kroon en vergezeld van het devies: "Atavis et Laura". Rondboogvormige, omlijste deurvensters op de benedenverdieping tussen pilasters met stuclauwerkransen in de hoeken, elementen die herhaald werden op de bovenverdieping van het risaliet.

Bron: Bogaert C. & Verbeeck M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1989

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Melle

Melle (Melle)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.