Watertoren

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Watertoren

Beschrijving

Moderne watertoren, aan de spoorlijn Gent-Brussel, gebouwd in 1952 naar ontwerp van 1950 van architect Paul Felix (Oostende), geselecteerd door de Tussengemeentelijke Maatschappij der Vlaanderen voor Waterbedeling uit de ingezonden ontwerpen na wedstrijdopgave. Uitgevoerd door aannemers G. D'Hooghe et Fils (De Panne). Hyperstatische constructie van 53 meter hoogte. Vierkante onderbouw van zes niveaus in zichtbare betonnen skeletstructuur met metselwerk van gele baksteen. Uitkragende cilindrische bakstenen bovenbouw op betonnen draagbalken; betonnen reservoir van 506 kubieke meter met gewelfde vloer en licht gebogen, geasfalteerd koepeldak (1,35 meter hoog).

• Gemeentearchief Melle, dossier watertoren.

Auteurs: Verbeeck, Mieke