De Scheldehoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed De Scheldehoeve

Beschrijving

Zogenaamd "De Scheldehoeve". Hoeve met losse bestanddelen ingeplant naast de Schelde-oever en bereikbaar via een grintpad naast nummer 73. Boerenerf met centraal gelegen naar het zuiden georiënteerd boerenhuis en boomgaard ten zuidwesten.

Woning van één bouwlaag en zeven traveeën, onder zadeldak (Vlaamse pannen), opklimmend tot de 18de eeuw maar aangepast in de 20ste eeuw. Verankerde en gewitte bakstenen boerenwoning op gepikte plint. Rechthoekige vensters met luiken op hardstenen lekdrempel en vernieuwd houtwerk. Lagere deur met sporen van de oudere omlijsting, onder meer van de gebogen en geprofileerde druiplijst met sluitsteen en rechte uiteinden. In de rechter zijpuntgevel: twee smalle, rechthoekige omlijste vensters met luiken en een getoogd zoldervenster. Pomp naast de steekboogdeur in de achtergevel. Rechts kelder en opkamer verlicht door smalle muurgaten.

Ten zuiden gewitte bakstenen dwarsschuur met stallen onder pannen zadeldak. Ten noorden bakstenen wagenhuis met aanleunende loods en alleenstaand vervallen bakhuisje.

Auteurs: Verbeeck, Mieke