erfgoedobject

Cruysvelthoeve

bouwkundig element
ID
36263
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36263

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Cruysvelthoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Cruysvelthoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Rozegekalkte bakstenen hoeve met losse bestanddelen. Hekpijlers aan de straat met jaartal 1863. Achterin gelegen en aan verhoogde spoorwegberm palend boerenhuis van één bouwlaag en vijf traveeën onder zadeldak (mechanische pannen, nok parallel aan de straat), uit midden 19de eeuw. Verankerde lijstgevel met gepikte plint en licht getoogde muuropeningen. Vensters met luiken en hardstenen lekdrempel. Gewitte ontlastingsbogen en een daklijst met hanggoot. In L-vorm links aangebouwde koestalvleugel met een hogere dwarsschuur onder zadeldaken (Vlaamse pannen); één van de hardstenen consoles van de pijlers in de stal voorzien van volgend opschrift: "B. VAN HOORDE/ FECIT/ 1848/ V. KERVIJN". Aan de straat palende bedrijfsvleugel met wagenhuis, oven, paarden- en varkensstal met blinde straatgevel.


Bron: BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Cruysvelthoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36263 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.