Gesticht van het Heilig Hart van Jezus

Beschrijving

Gesticht van het Heilig Hart van Jezus, ook naar de oprichter zogenaamd gesticht van Alfred Piers de Raveschoot heden klooster Heilig Hart en rustoord voor bejaarden, van de zusters van Sint-Vincentius a Paulo. Volgens het memorieboek van het klooster gebouwd in 1875-1876 en in gebruik genomen op 19 maart 1877. In 1898 achter het klooster bijgebouwde hoeve, gesloopt in 1962. Uitbreiding van het complex in 1905 door toevoeging van een vleugel voor mannen en inwijding van een nieuwe kapel in 1905. Oudste kloostergebouwen met complexe plattegrond achter voortuin afgesloten door een bakstenen muur. Toegangspoortje ingeschreven in een korfboog onder een trapgeveltop; natuurstenen latei op geprofileerde imposten voorzien van geschilderd opschrift "Klooster H. Hart". Bakstenen vleugels van twee bouwlagen onder steile zadeldaken (pannen en leien) tussen trapgevels, in neotraditionele stijl. Vierkante gesculpteerde natuurstenen gevelsteen met wapenschild van de stichter Piers de Raveschoot in de twee traveeën brede hoge voortrapgevel van de dwarsvleugel.

In het verlengde van de langsvleugel rechts bijgevoegde eenbeukige neogotische kapel van vier traveeën eindigend op een koortravee met driezijdige sluiting. Een slanke zeshoekige houten dakruiter op het leien zadeldak. Kapelinterieur met neogotische polychromie en overwelfd met een spits houten tongewelf. Vroegere kapel herkenbaar als hoge dwarsvleugel met voorpuntgevel links van het klooster, heden parochiaal jeugdlokaal en bibliotheek. Slank hoog gebouw van vijf traveeën lang heden onderverdeeld in drie bouwlagen Voorpuntgevel op schouderstukken met midden een Heilig Hartbeeld op gesculpteerde sokkel en onder dito baldakijn.

Bij het complex behorend neogotisch getint alleenstaand dubbelhuis in de voortuin; jaartal 1900 op een centrale zandstenen gevelsteen. Breedhuis van twee bouwlagen en drie traveeën, onder zadeldak (leien).

Auteurs: Verbeeck, Mieke