Boerenburgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenburgerhuis

Beschrijving

Voormalig buitenverblijf of lusthof, naar verluidt voorheen met toegangsdreef en een tuin tot aan de Brusselse steenweg. Achterin gelegen en vrijstaand boerenburgerhuis met jaartal 1771 op een gevelsteen in de rechter zijgeveltop. Dubbelhuis met één bouwlaag en vijf traveeën, onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat). Rechter zijpuntgevel met sporen van muurvlechtingen, een natuurstenen hoekconsole en twee rechthoekige zoldervensters waarvan één met sponning. Verankerde en gewitte bakstenen lijstgevel (voor en achteraan) met gepikte plint. Hoge rechthoekige vensters met hardstenen lekdrempel. Voorgevel met vensterluiken en steekboogvormige deur in een geprofileerde hardstenen omlijsting op neuten en met gegroefde sluitsteen; een rechthoekige stoep voor de deurdrempel. Breed bepleisterd hoofdgestel met gelede architraaflijst en een puntvormige dakkapel met vlak omlijst rechthoekig zoldervenster boven de voordeur. Achtergevel: vlak omlijste vensters met tralies, sponning en duimen. Hardstenen deuromlijsting met Lodewijk XVI-inslag: profiellijst op neuten met diamantkopje in de uitgespaarde bovenhoeken. Links en rechts bijbouw van één bouwlaag met plat dak.

Auteurs: Verbeeck, Mieke