Vrije kleuterschool

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vrije kleuterschool

Beschrijving

Vrije kleuterschool van de zusters van Sint-Vincentius a Paulo van Sint-Denijs-Westrem, opgericht in 1910 op grond geschonken door de familie de Potter d'Indoye. Bakstenen schoolgebouw van één verdieping en elf traveeën horizontaal geritmeerd door grijze bakstenen banden en rechte muizentandfriezen. Lange rechthoekige vleugel met zadeldak (mechanische pannen). Straatgevel: blinde lijstgevel geleed door lisenen. Voorgevel zichtbaar van op de aan de Beekstraat palende speelplaats. Lijstgevel met ruime rechthoekige vensters onder ijzeren I-latei, in spaarvelden verdeeld door muurdammen verzwaard met steunberen. Deurtravee verhoogd tot een puntvormig dakvenster; gevelnis met Onze-Lieve-Vrouwebeeld in het deurbovenlicht.

• VERBIST H., Geschiedenis van Melle, Leuven 1962, p. 338.

Auteurs: Verbeeck, Mieke