Begijnenhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Begijnenhuizen

• is deel van de aanduiding als unesco werelderfgoed kernzone Groot Begijnhof
    Deze aanduiding is geldig sinds

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Groot Begijnhof

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Groot Begijnhof: gedeelte

Beschrijving

Aansluitende bakstenen breedhuizen van twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen) met licht verspringende noklijn.

Nummers 10 en 12: Respectievelijk "Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel" en "Sint-Carolus Borromeus". Recent gerestaureerde bak- en zandsteenbouw. Voorgevel van twee traveeën met rechthoekige vensters voorzien van nieuwe tussenstijlen en -dorpels. Getrapte dakvensters. Steigergaten bij nummer 10. Buitenmuur van nummer 10 gemarkeerd door arduinen gevelsteen met opschrift "Ingetogen werkte hier schilder Albert Geudens 1869-1949". Nummer 12 heeft een vernieuwde bakstenen bekleding.

Nummer 14: "Sint-Franciscus-Xaverius"; grondig gerestaureerd.

Nummer 16, voorheen 16-18. Nummer 16 heeft een gecementeerde lijstgevel van twee traveeën met getoogde vensters uit de 19de eeuw. Gecementeerde voorgevel van een travee met behouden kloosterkozijn op bovenverdieping bij nummer 18.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde