erfgoedobject

Rossaerthoeve

bouwkundig element
ID
36288
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36288

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rossaerthoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rossaerthoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalige "Rossaerthoeve", in 1920 aangekocht door de rijksuniversiteit van Gent voor de oprichting van een Proefhoeve voor de Faculteit van de Landbouwwetenschappen. Bestaande hoevegebouwen in 1921 vergroot en aangepast tot een 20st-eeuwse herenhoeve. Later nog uitgebreid en gemoderniseerd complex tot een gemengd bedrijf (overwegend veeteelt) met een grootte van 60 hectare waarop veldproeven worden verricht. Villa met gedateerde gevelsteen (1921) als aanzet van een in oorsprong reeds U-vormige hoeve. Landelijke woning met regionalistische inslag van twee bouwlagen onder snijdende zadeldaken (mechanische pannen). Ingebouwde centrale vierkante toren verklimmend tot een achtkantige geleding met achthoekige leien spits. Rood en grijs gestreepte bakstenen gevels waaronder drie puntgeveltoppen met overstekende houten daklijst en dito consoles. Een getoogde deur in een typische boerenhuisdeuromlijsting van grijze klompjes. Voorts nog een houten portiek met leien lessenaarsdak. Het enige nog uiterlijk zichtbare overblijfsel van de vroegere hoeve is merkbaar midden boven de stalvleugel parallel aan de straat: vierkante bakstenen bovenste geleding van een duiventoren met een rij uitkragende consoles onder een rij vlieggaten en met een leien tentdak.


Bron: BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Rossaerthoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36288 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.