Sint-Franciscusinstituut

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Franciscusinstituut

Beschrijving

Sint-Franciscusinstituut, klooster en meisjesschool van de zusters franciscanessen afkomstig van het Crombeen te Gent, opgericht in 1883.

Oorspronkelijk kloostergebouw in neogotische stijl, met U-vormige aanleg achter een smalle voortuin. Bakstenen vleugels van twee bouwlagen op souterrain, onder steile zadeldaken (leien). Lijstgevel tussen twee tuitgevels op schouderstukken, alle met sterk verticaliserend werkende gevelelementen zoals lisenen, steunberen en spaarvelden die de travee-indeling benadrukken. Ook Brugse traveeën eindigend op puntvormige dakvensters. Verschillende natuurstenen vensterkozijnen. In de hoeken tegen de voorgevel: links een deurportiek met bogen op zuilen en brede steektrap met ijzeren leuning, rechts een polygonale traptoren. Tegen de achtergevel van het hoofdgebouw aangebouwde galerij onder lessenaarsdak. Interieur na oorlogsschade van de Tweede Wereldoorlog vernieuwd. Overige oude vleugels gesloopt. In tweede kwart van de 20ste eeuw bijgevoegde humaniora-afdeling met neoromaanse inslag.

• SOENS E., Historische schets van het gesticht der EE. zusters Franciscanessen van Gent geheten Crombeen, bij het tweehonderd jarig jubelfeest van zijn bestaan, St.-Amandsberg, 1915, p. 175-180.

Auteurs: Verbeeck, Mieke