Parochiekerk Sint-Bavo

Beschrijving

Ingeplant op een heuveltop in een binnenbocht van de steenweg, Gedeeltelijk omringend en voornamelijk achterliggend kerkhof waar de oude parochiekerk was gelegen, namelijk op het eind van een zijweg van de steenweg tegenover Kapellendries.

Eenbeukige neogotische kruiskerk met naar het oosten georiënteerd koor, naar ontwerp van priester - architect Jan August Clarysse, gebouwd in 1854-1855 na sloping (1854) van de oude Sint-Baafskerk aan wiens patroonheilige de parochie sinds de 10de eeuw was toegewijd. Aanvankelijk werd de nieuwe kerk toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen, later opnieuw aan de oorspronkelijke patroonheilige van de parochie.

Schip van vier traveeën met ingebouwde vierkante westtoren verklimmend naar een achtkant onder de ingesnoerde spits. Uitspringend transept gevolgd door een recht afgesloten koor met sacristie in de as onder schilddak. Dorpskerk van lokale baksteen met van de oude kerk gerecupereerde zandsteen voor de deklijst van de plint, de volledige plint van de westgevel, omlijsting van portaal, venstertraceringen. Hardstenen dorpels, lijsten en steunbeerafdekkingen. Spitsboogvensters met twee- of drieledig maaswerk en oculi met vierpas in de westpartij. Kleine stichtingssteen met chronogram van de kerk ingemetseld naast het portaal: "paroChIanI In gontroDe Me hIC LoCant". Bepleisterde overwelving met stucversiering naar laatgotisch patroon: dubbel gekruiste ribben en een stergewelf boven de kruising.

Mobilair

Drie altaren in neogotische stijl door Blanchaert uit Heusden, classicistische preekstoel uit de 18de eeuw, twee neogotische biechtstoelen en orgel.

• VAN CLEVEN J.F., J.A. Clarysse (1814-1873) priester - architekt. Een studie van zijn kerkelijke bouwkunst, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, Rijksuniversiteit Gent, 1975.
  • VANDENBUSSCHE - VAN DEN KERKHOVE C., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen, Provincie Oost-Vlaanderen, Kanton Gent VI, Brussel 1979, p. 30-31.

Auteurs: Verbeeck, Mieke