erfgoedobject

Pastorie Sint-Bavoparochie

bouwkundig element
ID
36305
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36305

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Pastorie met omringende beboomde tuin ten zuidoosten van de kerk, nieuw gebouwd in 1784 mogelijk op de plaats van de vorige pastorie. Aanvankelijk een dubbelhuis van één bouwlaag en zeven traveeën, verhoogd met een bovenverdieping onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok parallel aan de straat), in de tweede helft van de 19de eeuw. Beraapte, doch recent gedecapeerde voorgevel. Lijstgevel met verlaagde rechthoekige vensters. Bovenvensters op hardstenen cordonlijst. Een bepleisterde fries met architraaflijst en brede houten kroonlijst als hoofdgestel. Bepleisterde en witgeschilderde achtergevel met rechthoekige muuropeningen op de begane grond. Benedenvensters met kleine roedeverdeling en houten luiken. Steekboogvormige bovenvensters voorzien van gebogen druiplijsten met afhangende uiteinden en op een hardstenen cordonlijst.

  • DE POTTER F. - BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, reeks I, deel 3, Gent, 1864-1870, p. 34.

Bron     : Bogaert C. & Verbeeck M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Verbeeck, Mieke
Datum  : 1989


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Pastorie Sint-Bavoparochie [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36305 (Geraadpleegd op 17-06-2021)