't Hof van Ghinderomme

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed 't Hof van Ghinderomme

Beschrijving

Zogenaamd "'t Hof van Ghinderomme", ook "Goed van Daeromme", "Hof van Gontrode" en "Hof van Alomme". Oudste hoeve van Gontrode, opgericht in de 10de of 11de eeuw als ontginningscentrum door de Aalmoezenije van Sint-Baafs, afhangend van het uitbatingscentrum of de "curtis" van Sint-Baafsabdij te Gijzenzele. Oudste gegevens in verband met het "Hof te Roden" van 1267. Minstens tot begin 14de eeuw rechtstreeks uitgebaat door Sint-Baafsabdij. Zeker sinds de 15de eeuw verpacht, mogelijk reeds vroeger.

Semigesloten hoeve ingeplant aan een landweg die, met een rechte hoek voor de ingang van de hoeve, van de Geraardsbergse steenweg leidt naar de Meersstraat en daarbij wordt doorsneden door de spoorlijn en de Gondebeek. Het begin van deze weg functioneert als toegangsdreef naar het hof, vroegere populierenrijen recent vervangen door eiken. Deels gekasseid rechthoekig binnenerf met in de noordoosthoek een haaks tegen de boerenwoning aangebouwde overzolderde inrijpoort.

Gewit bakstenen poortgebouw van één bouwlaag en drie traveeën, onder zadeldak (Vlaamse pannen), minstens uit 18de eeuw. Linker zijpuntgevel met muurvlechtingen en gedicht zoldervenster met zandstenen latei. Brede centrale korfboogpoort met kwarthol beloop en zandstenen negblokken. Korfbogig zoldervenster in het puntvormig dakvenster midden boven de poort en bepleisterde spiegel met geschilderd opschrift: "'t Hof van Ghinderomme 1445". Rechts een lage korfboogdeur met zandstenen negblokken. Houten muurkapelletje uit midden 20ste eeuw met opschrift "Onbevlekte Moeder B.V.O.". Doorrit met bewaarde houten zoldering: kinderbalken op versierde moerbalken (voluut- en wolfstandmotief) waarvan één met slof en voorts op consoles. Erfgevel met dakoverstek op geprofileerde houten dakconsolenrij.

Zuidoostelijk georiënteerd boerenhuis van één bouwlaag en zeven (?) traveeën, onder vernieuwd zadeldak (Vlaamse pannen), minstens opklimmend tot de 18de eeuw maar in kern of oorsprong vermoedelijk nog ouder. Sporen van verbouwingen en van zandsteen vrijwel onzichtbaar door kalk- en pleisterlagen. Rest van een zandstenen platte band ter hoogte van de uitgenomen tussendorpel van de twee getraliede rechthoekige benedenvensters in de rechter zijpuntgevel. Twee steekbogige zoldervensters met luiken in de punttop. Verankerde en gewitte erfgevel op gepikte plint. Lijstgevel voorzien van vier getraliede rechthoekige vensters met stenen kruiskozijnen, in een bepleisterde omlijsting met groengeschilderde onderdorpel. Lage rechthoekige deur met groengeschilderde posten van kleine baksteentjes en een smaller, getralied rechthoekig bovenlicht. Het interieur bewaart een tochtportaal met muurnis voor Heiligenbeeld in een roodgeschilderde bakstenen omlijsting. Woonkamer met brede Vlaamse haard.

Ten zuidoosten hoge bakstenen langsschuur met hoeksteunberen en golfplaten zadeldak. Oud driebeukig eiken schuurgebint met ankerbalkgebint. Afzonderlijk bakstenen bakhuisje van het samengestelde type uit de tweede helft van de 19de eeuw waarin een gerecupereerde oudere moerbalk met versierde balkzool. Overige bedrijfsgebouwen vernieuwd na brand circa 1940 of van recente datum.

• DE POTTER F. - BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, reeks I, deel 3, Gent, 1864-1870, p. 5-6.
  • VERHULST A., De Sint-Baafsabdij te Gent en haar grondbezit (VIIe-XIVe eeuw), Brussel, 1958, p. 417-424.

Auteurs: Verbeeck, Mieke