erfgoedobject

Kasteel Bergwyk

bouwkundig element
ID: 36322   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36322

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Bergwyk
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Voormalig "Kasteel Bergwyk", heden centrum voor jeugdtoerisme. Kasteel gebouwd op een zandheuvel in een park met vijver, ter vervanging van een vroeger zomerverblijf dat in de 19de eeuw toehoorde aan Tertzweil-Boucqué. Bak- en natuurstenen kasteel in neo-Vlaamserenaissance-stijl, gebouwd in 1899 (zie gedateerde gevelsteen op rechter zijgevel) en volgens archiefstukken naar ontwerp van architect J. de Waele. Dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën op souterrain, onder zadeldak (leien). Rechthoekige plattegrond met verspringende gevellijn door de toepassing van uitspringende vensterrisalieten. Hoge zandstenen sokkel en trapgevels met hoekkettingen. Centrale deurportiek in de voorgevel met bordes voorzien van balustrade. Twee aangebouwde polygonale torens. Ingesnoerde torenspits op de bovenste vierkante torengeleding aan de voorgevelzijde verdwenen. Geveldecoratie beperkt tot twee gesculpteerde gevelstenen waarvan één met familiewapenschild en spreuk "PRO PATRIA STAS" en een omlijste gevelnis met Onze-Lieve-Vrouwebeeld in de achtergevel.

  • Gemeentearchief Merelbeke, bouwaanvragen (1900).

Bron     : Bogaert C. & Verbeeck M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1989


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Kasteel Bergwyk [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36322 (Geraadpleegd op 31-05-2020)