erfgoedobject

Kasteel Ter Walle

bouwkundig element
ID: 36338   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36338

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Ter Walle
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Kasteel met vierkante omgrachting in een park aan de oostzijde van de Gaversesteenweg; vroeger neerhof ten zuiden met toegang vanaf de Kerkstraat; ten oosten palend aan het domein (thans verkaveld) van het verdwenen kasteel van het "Hof Ter Wallen", het vroeger "Nederhof ter Hagen".

Site van het "Kasteel Vyncke" in oorsprong een Karolingische hoeve en mogelijk het hof waar de heren van Merelbeke aanvankelijk verbleven voor 1460. Tot 1460 deel uitmakend van het leengoed "Nederhof Ter Hagen" dat in dat jaar in twee hoven werd verdeeld: een gracht (de vroegere Merelbeek) scheidde het hof gevormd door het latere "Kasteel Vyncke" van het "Hof ter Wallen"; minstens sinds 1460 verbleven de heren van Merelbeke op het kasteel van het "Hof ter Wallen".

Van omwalde hoeve in het derde kwart van de 19de eeuw geëvolueerd tot omwald kasteel met park en neerhof. Huidige toegang tot het kasteelpark met laag ijzeren hek tussen betonnen pijlers ter breedte van de gekasseide rode beukendreef naar het kasteel. Oorspronkelijke toegangspoort naar de omgrachte hofstede midden de zuidelijke walgracht tegenover de huidige achtergevel van het kasteel. Gewitte bakstenen brug en leuningen, schuin oplopend met muurvlechtingen tot tegen de poortgevel. Steekboogpoort tussen pilasters met Korinthisch kapiteel en geschilderde datering "Anno / 1641", onder een gekorniste natuurstenen deklijst.

Op de plaats van een ouder huis verscheen circa 1859 het huidige hoge dubbelbuis met rechthoekige plattegrond met ten westen aansluitende lagere en smallere zijvleugel. In de 19de eeuw gewijzigde gevels en licht aangepaste muuropeningen met onder meer nieuwe deuromlijstingen in neostijl. Midden tegenover de brug over de noordelijke walgracht gelegen woning van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag, onder zadeldak (Vlaamse pannen). Vroeger getrapte zijgevels met vierkante pseudotorentjes (confer oude prentbriefkaarten). Lijstgevel begrensd door pseudo-hoekpilasters en voorzien van hoge vensters met luiken op hardstenen lekdrempel. Oorspronkelijke houten raamkozijnen met schelpvormige decoratie. Vroeger liggende ovale vensters onder de daklijst, vervangen door grotere rechthoekige. Gelijkaardige achtergevel (zuid), met centrale deurtravee tussen lisenen. Nogal sterk aangepaste en verhoogde lagere bijbouw.

  • VAN ACKER K.G., Geschiedkundige kronieken 12, (Merelbeke, maart 1988, p.6-8).
  • VAN ACKER K.G., Geschiedkundige kronieken 13, (Merelbeke, juli 1988, p. 5-6).

Bron     : Bogaert C. & Verbeeck M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1989


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Kasteel Ter Walle [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36338 (Geraadpleegd op 30-05-2020)