erfgoedobject

Kasteelhoeve

bouwkundig element
ID: 36348   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36348

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteelhoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Kasteelhoeve van het verdwenen "Kasteel Ysebrant de Lendonck". Sinds 1950 pachthoeve van het Proefcentrum voor Veeteelt en Veeartsenijkunde van de Gentse rijksuniversiteit. Rondom een rechthoekig erf opgestelde bakstenen hoevegebouwen opgericht circa 1860. Woonhuis met allures van een burgerhuis in een bouwtrant aansluitend bij de landelijke stationsarchitectuur uit de tweede helft van de 19de eeuw. Dubbelhuis van drie traveeën en anderhalve bouwlaag met zadeldak (Vlaamse pannen); ingekerfd jaartal 1870 op twee bakstenen naast de achterdeur. Puntvormig dakvenster van de verhoogde, centrale deurrisaliet en beide zijpuntgevels onder een brede dakoverstek afgewerkt met verzorgd houtsnijwerk (onder meer dakrand, dakconsoles en geajoureerde topbebording). Oorspronkelijke houten venstertracering in de ronde oculi en een breed zoldervenster van de zijpuntgevels. Wagenhuis van twee traveeën met zolderverdieping onder zadeldak, een gereduceerde uitvoering van het ernaast gelegen boerenhuis. Zijdelingse aanbouwsels onder lessenaarsdak. Lange bedrijfsvleugel aan de tegenover liggende erfzijde met twee grote gebogen schuurpoorten en voorts deuren van paarden- en koeienstallen.


Bron     : Bogaert C. & Verbeeck M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1989


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Kasteelhoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36348 (Geraadpleegd op 30-05-2020)