erfgoedobject

Neerhof van kasteel Rotsart de Hertaing

bouwkundig element
ID: 36357   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36357

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Commercieel complex
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Voormalige dienstgebouwen met U-vormige aanleg op het neerhof van het "Kasteel Rotsart de Hertaing". Heden commercieel complex met gesloten rechthoekige binnenplaats. Zuidwest- en noordoostvleugel (vroegere stallingen en koetshuis) gerenoveerd en uitgebreid tot winkelruimten (1974) met behoud van de rondbogen in de gevels. In oorspronkelijke staat bewaarde zuidoostvleugel met vroegere personeelswoningen, heden restaurant "Torenhove". Lage en lange bakstenen vleugel van één bouwlaag in eclectische stijl met voornamelijk neogotische inslag, daterend van circa 1900. Licht verspringende leien zadeldaken met houten dakkapellen en twee scherpe puntvormige dakvensters boven de middelste woning. Verankerde lijstgevel met stenen kruiskozijnen in steekboogvormige spaarvelden, afgelijnd door een bogenfries en daklijst met baksteenfries. Twee hoge slanke traptorens, een ronde en een achthoekige, bekroond door fijne leien spitsen met dakkapelletjes en windwijzer. In de rechter hoektravee: een tudorboogdeur met dito natuurstenen druiplijst onder een rechthoekig gesculpteerde gevelsteen met wapenschild.


Bron     : Bogaert C. & Verbeeck M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1989


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Neerhof van kasteel Rotsart de Hertaing [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36357 (Geraadpleegd op 19-10-2019)