erfgoedobject

Neerhof van kasteel Rotsart de Hertaing

bouwkundig element
ID
36357
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36357

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige dienstgebouwen met U-vormige aanleg op het neerhof van het "Kasteel Rotsart de Hertaing". Heden commercieel complex met gesloten rechthoekige binnenplaats. Zuidwest- en noordoostvleugel (vroegere stallen en koetshuis) gerenoveerd en uitgebreid tot winkelruimten (1974) met behoud van de rondbogen in de gevels. In oorspronkelijke staat bewaarde zuidoostvleugel met vroegere personeelswoningen, heden restaurant "Torenhove". Lage en lange bakstenen vleugel van één bouwlaag in eclectische stijl met voornamelijk neogotische inslag, daterend van circa 1900. Licht verspringende leien zadeldaken met houten dakkapellen en twee scherpe puntvormige dakvensters boven de middelste woning. Verankerde lijstgevel met stenen kruiskozijnen in steekboogvormige spaarvelden, afgelijnd door een bogenfries en daklijst met baksteenfries. Twee hoge slanke traptorens, een ronde en een achthoekige, bekroond door fijne leien spitsen met dakkapelletjes en windwijzer. In de rechter hoektravee: een tudorboogdeur met dito natuurstenen druiplijst onder een rechthoekig gesculpteerde gevelsteen met wapenschild.


Bron: BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Kasteel Rotsart de Hertaing

  • Is deel van
    Fraterstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neerhof van kasteel Rotsart de Hertaing [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36357 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.