Neoromaanse pastorie van de parochie Sint-Pietersbanden

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Neoromaanse pastorie

Beschrijving

Pastorie ten zuiden van de kerk met laag ommuurd voortuintje aansluitend bij de kerkhofmuur. Alleenstaand neoromaans dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën, onder schilddak (leien, korte nok parallel met de straat), vermoedelijk evenals de kerk naar ontwerp van architect E. de Perre-Montigny, gebouwd in 1873. Bakstenen lijstgevel met lisenen op de gevelhoeken en naast de deurtravee. Horizontale markering van de geledingen door een puilijst, fries van verdiepte spiegels, kordonlijst, rechte muizentand en terracottafries met vierpasmotief. Rondboogvormige muuropeningen onder verbonden, geprofileerde hardstenen booglijsten en bewaard traceerwerk in de bovenlichten. Deurtravee eindigt op een punttop voorzien van een rondboognis met Sint-Pietersbeeld op console.

• VOLCKAERT G., Merlebeke geschiedenis en heemkunde 1, Merelbeke. 1988, p. 61.

Auteurs :  Bogaert, Chris, Verbeeck, Mieke