erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
36375
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36375
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen ten oosten van een gedeeltelijk omhaagde boomgaard. Twee gewitte, vierkante bakstenen hekpijlers met ijzeren toegangshek tussen de woning en de schuur. Boerenhuis aan de noordelijke erfzijde met naar het zuiden georiënteerde voorgevel; één bouwlaag en zes traveeën, met zadeldak (Vlaamse pannen), waarschijnlijk opklimmend tot de 18de eeuw. Sporen van muurvlechtingen in de rechter zijgevel. Gewitte, verankerde en gecementeerde lijstgevel op plint in imitatie-rustica. Rechthoekige vensters met vernieuwde luiken en houtwerk. Twee dezelfde steekboogdeuren in een grijsgeschilderde omlijsting met gebogen druiplijst. Vrijwel blinde achtergevel afgelijnd door een getrapte daklijst.

Ten westen gewitte bakstenen dwarsschuur met pannen zadeldak en kleine bijgebouwen aan de erfzijde. In de zuidoostelijke hoek van het erf: aardappelkuil en ensemble van kleine bakstenen bedrijfsgebouwen waaronder een ovenkot en stallen.


Bron: BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36375 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.