erfgoedobject

Kasteel Stas de Richelle

bouwkundig element
ID
36382
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36382

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Stas de Richelle
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Stas de Richelle
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Oorspronkelijk en tot de verkoop ervan in 1873 een rechthoekige omgrachte hofstede en pastorie (zie landboek van Merelbeke van 1782). Omgevormd tot buitenverblijf met aanpassing van de pastorie in het vierde kwart van de 19de eeuw. Gedeeltelijk herbouwd circa 1930 door Stas de Richelle. Gewitte bakstenen villa van twee verdiepingen met mansardedak, in neo-Lodewijk XVI-stijl. Pilastergevel met opvallend uitgewerkt middenrisaliet: halfronde deurportiek op zuilen en dakvenster in een halsgevel met pseudofronton. Rechts een bijgebouw achter een schermgevel met gelijkaardige pilasterordonnantie en halsgeveltop.


Bron: BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kasteel Stas de Richelle [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36382 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.