Kasteel Stas de Richelle

Beschrijving

Oorspronkelijk en tot de verkoop ervan in 1873 een rechthoekige omgrachte hofstede en pastorie (zie landboek van Merelbeke van 1782). Omgevormd tot buitenverblijf met aanpassing van de pastorie in het vierde kwart van de 19de eeuw. Gedeeltelijk herbouwd circa 1930 door Stas de Richelle. Gewitte bakstenen villa van twee verdiepingen met mansardedak, in neo-Lodewijk XVI-stijl. Pilastergevel met opvallend uitgewerkt middenrisaliet: halfronde deurportiek op zuilen en dakvenster in een halsgevel met pseudo-fronton. Rechts een bijgebouw achter een schermgevel met gelijkaardige pilasterordonnantie en halsgeveltop.

Auteurs : Bogaert, Chris, Verbeeck, Mieke