Molen Het Stampkot

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Molen Het Stampkot

Beschrijving

Stenen olie- en korenwindmolen van het type bergmolen met molenperron. Bepleisterde ronde bakstenen molenromp opgericht voor 1830, heden gedeeltelijk ingebouwd en omgevormd tot onderdeel van een bijgevoegde woning. In 1902 stoommaalderij, in 1927 mechanische maalderij. Vermoedelijk circa 1945 ontdaan van het gevlucht en de draaibare kap. Behouden steekboogvormige inrijpoort. Met baksteen omlijste rechthoekige gevelnis met heiligenbeeld boven de rechter druiplijst van de steekboogdeur. Steekboogvenster rechts met kleine roedeverdeling.

• BAUTERS P., Eeuwen onder wind en wolken. Windmolens in Oost-Vlaanderen, Gent, 1985, p. 400-401.

Auteurs : Bogaert, Chris, Verbeeck, Mieke