erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID: 36401   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36401

Juridische gevolgen

Beschrijving

Deels omhaagde hoeve met losse bestanddelen ingeplant ter hoogte van een vroeger meervoudig omgrachte heerlijke site met motte, het zogenaamd "Hof" of de "Stede Ter Hagen" die in oorsprong zou opklimmen tot de 10de eeuw. Reeds vermeld in 1375, toentertijd in leen gehouden van de Gentse Sint-Pietersabdij en eigendom van de familie van der Cameren uit Gent. Volgense Potter en Broeckaert na 1582 verkocht aan Adriaan van Montoy, in 1666 eigendom van Montmorency en in 1726 samen met de heerlijkheid van Krombrugge verkocht aan Maelcamp. Begin 18de eeuw (voor 1732) zou het heerlijke kasteel op de omwalde motte reeds verdwenen zijn. De site omvatte wel nog een omgrachte hofstede met boomgaard en moestuin.

Huidige hoevegebouwen dateren waarschijnlijk haast volledig uit de tweede helft van de 19de eeuw. Twee gewitte overhoekse bakstenen hekpijlers in de beukenhaag aan de straat. Midden tegenover deze toegang gelegen boerenhuis van anderhalve bouwlaag en vier traveeën, onder zadeldak (pannen). Verankerde en gewitte bakstenen lijstgevel met hogere benedenvensters met luiken. Beraapte rechter zijgevel.

Grijsgekalkte bakstenen stalvleugel en dwarsschuur, beide met zadeldak (Vlaamse pannen), aan weerszij van het voorerf. Parallel achter de stallen: lage en lange bakstenen loods van zes traveeën met pannen zadeldak en horizontale houten bebording van zijtoppen en achterwand.

  • KERCKHAERT N., Oude Oostvlaamse huisnamen 2., (Kultureel Jaarboek voor de Provincie Oost-Vlaanderen, Bijdragen Nieuwe Reeks, nummer 16, Gent, 1981, p. 86.

Bron     : Bogaert C. & Verbeeck M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1989


Relaties

  • Is deel van
    Pontweg
    Pontweg (Merelbeke)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Hoeve met losse bestanddelen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36401 (Geraadpleegd op 15-10-2019)