Hulpkerk Sint-Hendrik

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hulpkerk Sint-Hendrik

Beschrijving

Opgericht in 1957 voor de bewoners van de wijk Kwenenbos op een rechthoekig perceel dat ten noordoosten paalt aan het park van "Kasteel Krombrugge"; grond geschonken door weduwe de Cock van "Kasteel Krombrugge" en toegewijd aan de Heilige Hendrik als herinnering aan haar overleden echtgenoot Henry de Cock. Eenvoudige deels gewitte bakstenen zaalkerk onder pannen zadeldak met dakruiter boven de brede voorpuntgevel; naar verluidt uitgevoerd volgens dezelfde plannen als de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw ten Briel te Baasrode (Dendermonde) gebouwd in 1949 naar ontwerp van architect Frans Van Severen (Dendermonde). Mobilair: gepolychromeerde houten buste van Sint-Eligius van 1608 door Engelbert van der Zult (?), afkomstig van de oude Sint-Elooiskapel.

• VANDENBUSSCHE - VAN DEN KERKHOVE C., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen, Provincie Oost-Vlaanderen, Kanton Gent VI, Brussel, 1979, p. 44.

Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke