erfgoedobject

Hof ter Heide

bouwkundig element
ID: 36418   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36418

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof ter Heide
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen uit de 18de eeuw. Eenvoudig ijzeren toegangshek aan twee gemetste, overhoekse gewitte bakstenen hekpijlers met baksteendecoratie en hardstenen dekplaat. Ten noorden van de toegang achter het voorerf opgericht zuid georiënteerd boerenhuis van één bouwlaag en zes traveeën met zadeldak (Vlaamse pannen, nok parallel aan de straat) met sporen van muurvlechtingen in de rechter zijpuntgevel.

Verankerde en gewitte bakstenen lijstgevel op gepikte plint. Tuitvormig dakvenster met kleine gevelnis boven de derde travee. Rechthoekige muuropeningen aangepast in de 19de eeuw. Geel- en roodgeverfde vensterluiken en hardstenen lekdrempels. Deur met gedeeld en getralied bovenlicht. Opkamervenster in de achtergevel met houten tralies. Links aangebouwd melkhuis en rechts een stal, met lessenaarsdak. Bewaarde brede Vlaamse haard.

Lange bedrijfsvleugel bestaande uit een lage dwarsschuur en stallen aan de westelijke erfzijde. Verankerde en gewitte bakstenen constructie met een hoog zadeldak (Vlaamse pannen).

Hoge, verhoogde rechthoekige schuurpoort, getoogde staldeuren en twee klimmende zolderlaadvensters.

Aan de oostelijke erfzijde: een overgroeide aardappelkuil, kleinere 19de-eeuwse bedrijfsgebouwen met stallen en remise en verderop een vervallen en half ingestort bakstenen bakhuisje van het samengestelde type.


Bron     : Bogaert C. & Verbeeck M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1989


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hof ter Heide [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36418 (Geraadpleegd op 31-05-2020)