Hof ter Welle

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof ter Welle

Beschrijving

Naar verluidt "Hof ter Welle". Heden hoeve van het gesloten type met gedeeltelijk geplaveid en gekasseid rechthoekig binnenerf. Midden aan de straatkant geopend door middel van een ijzeren toegangshek tussen het bakhuis links en een gewitte omheiningsmuur rechts. Noordelijke erfzijde afgesloten door een vleugel van één bouwlaag en twaalf traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat), waarin het boerenhuis en de paardenstallen. Gecementeerde linker zijpuntgevel met schijnvoegen en jaarankers 1759 zichtbaar vanop straat; voorts twee rechthoekige getraliede benedenvensters en een kleiner zolderraam.

Boerenhuis met verankerde, gewitte bakstenen erfgevel (zuid) op gepikte plint. Drie rechthoekige vensters op lekdrempel van rode tegels; rood- en witgeverfde vensterluiken met ruitvormige lichtopening. Oorspronkelijke lage korfboogdeur. Stal rechts met lage steekboogdeur en een klein rechthoekige zoldervenster onder de dakoverstek op daklijstbalkjes. In de centrale woonkamer bewaarde Vlaamse haard en korfboogvormige kelderdeur; houten zoldering op moerbalk met kwarthol profiel en voluutmotief op de balkzool.

Binnenerf voorts deels omsloten door gewitte bakstenen bedrijfsgebouwen (wagenhuis, stallen, dwarsschuur) met pannen zadeldaken gedeeltelijk vernieuwd na de eerste wereldoorlog. Achterste bedrijfsgebouwen met centrale doorrit toegevoegd in de tweede helft van de 19de eeuw.

Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke