erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
36422
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36422
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Kleine hoeve met losse bestanddelen uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Zijdelings aan de straat palend boerenhuis naast een ijzeren toegangshek aan vierkante bakstenen hekpijlers. Huis van anderhalve bouwlaag en drie traveeën, onder zadeldak (kunstleien), naar verluidt voorheen jaartal 1876 op de bovendorpel van een binnendeur. Verankerde bakstenen lijstgevel met dubbelhuisopstand op een grijsgeschilderde bepleisterde plint. Rechthoekige muuropeningen met afgeronde bovenhoeken. Ruitvormige lichtopening in de groen- en witgeverfde vensterluiken. Een getralied benedenvenster en een zoldervenster met bakstenen druiplijst in de straatpuntgevel. Eenvoudige gewitte bakstenen bedrijfsgebouwen met zadeldaken (Vlaamse pannen).

Op het achtererf een rij zogenaamde "brakken" voor witloofkweek: lage tentvormige constructie van palen gedekt met stro.


Bron     : Bogaert C. & Verbeeck M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve met losse bestanddelen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36422 (Geraadpleegd op )