erfgoedobject

Pastorie van de Sint-Annaparochie

bouwkundig element
ID: 36430   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36430

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

  • is aangeduid als beschermd monument Pastorie van de Sint-Annaparochie
    Deze bescherming is geldig sinds 14-07-2004

Beschrijving

Schuin ingeplant op de hoek van de straat met voornamelijk achterliggende ommuurde tuin. Oorspronkelijk een dubbelhuis van slechts één bouwlaag en vijf traveeën; gevelsteen met jaartal 1773 boven de deur in de achtergevel. Hoogstwaarschijnlijk gebouwd door toedoen van de Gentse Sint-Pietersabdij, zie de gesculpteerde grote gevelsteen met wapenschild van een abt van Sint-Pieters in het middelste gedichte venster van de rechter zijgevel. Aangepast met toevoeging van een bovenverdieping in het midden van de 19de eeuw. Zadeldak (Vlaamse pannen), bekroond met een klokkenstoel. Beraapte lijstgevel begrensd door witbepleisterde hoekbanden. Hoge rechthoekige vensters en deur in witbepleisterde omlijstingen met recent vernieuwde raamkozijnen en behouden hardstenen lekdrempels. Architraaflijst en bepleisterd fries onder de houten kroonlijst. Bakstenen achtergevel met dezelfde gevelopstand, doch enkel bepleisterde omlijstingen en horizontale banden op de begane grond. Bepleisterde fries onder de bovenvensters. Sporen van de vroegere topgevel met drie gedichte steekboogvormige zoldervensters in de rechter zijgevel. In de linker zijgevel vertoont het metselwerk aanwijzingen voor een vroegere trapgevel en twee zoldervensters met sporen van negblokken. Aan weerszij van de pastorie een lage bijbouw met lessenaarsdak en lage steekboogdeur in de beraapte halve voorpuntgevel. Links aan de straat een tot garage omgevormd gewit bakstenen koetshuis met pannen zadeldak.


Bron     : Bogaert C. & Verbeeck M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1989

Aanvullende informatie

De plattegrond van de woning is afwijkend ten opzichte van andere pastorieën. De traphal is gelegen net achter de voorgevel. Langs de achtergevel zijn twee salons gelegen waarvan één met een rijk rococo-stucwerk gedecoreerd. In de linker aanbouw situeert zich de keuken en woonkamer. Op de bovenverdieping situeert zich centraal in het huis de gang, evenwijdig met de voorgevel. Er rond zijn zeven kamers gelegen.

  • Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO002268, Pastorieën (MERTENS J., 2004).
Auteurs : Mertens, Joeri
Datum: 14-07-2004

Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Pastorie van de Sint-Annaparochie [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36430 (Geraadpleegd op 20-02-2020)