erfgoedobject

Buitengoed De Volder

bouwkundig element
ID: 36435   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36435

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Buitengoed De Volder
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Buitengoed van de Volder waarvan de lusthof vroeger ook het park behelsde van het "Kasteel van Bottelare". Heden alleenstaand lang rechthoekig gebouw in een deels omhaagde tuin, naar verluidt vroeger ook gebruikt als gendarmerie. Thans zuidelijk deel gesplitst in een woning en buitenverblijf, noordelijke helft omgevormd tot hooischuur van het landbouwbedrijf gevestigd in het vroeger koetshuis van het buitengoed de Volder.

Woonvleugel van twee bouwlagen en negen (?) traveeën, onder zadeldak (Vlaamse pannen), waarschijnlijk gebouwd in het begin van de 19de eeuw. Bepleisterde en rozegeschilderde bakstenen gevels met omlopende vensterbanklijst van de bovenvensters. Zuidelijke gevel met onregelmatige travee-breedte en rechthoekige muuropeningen; bovenvensters met kleine roedeverdeling, enkele benedenvensters met luiken. Brede gelede fries onder de geprofileerde daklijst. Noordelijke gevel wegens nog herkenbare symmetrische gevelcompositie mogelijk te identificeren met de oorspronkelijke voorgevel van het buitengoed. Vijf traveeën breed middenrisaliet: hoge rondboogvensters met verbonden imposten en kleine roedeverdeling op de bovenverdieping. Een lange spiegel boven de rechthoekige vensters naast het risaliet. Dakoverstek op geprofileerde daklijst. Twee rechthoekige boven- en een rondboogvormig zoldervenster in de zijpuntgevels. Diverse gedichte en gewijzigde muuropeningen.


Bron     : Bogaert C. & Verbeeck M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1989


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Buitengoed De Volder [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36435 (Geraadpleegd op 08-04-2020)