erfgoedobject

Koetshuis

bouwkundig element
ID: 36436   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36436

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerderij
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Koetshuis van het buitengoed de Volder, heden boerderij. Vrij groot rechthoekig gebouw van twee verdiepingen met lijstgevels van vijf en drie traveeën, onder schilddak (Vlaamse pannen), waarschijnlijk eveneens gebouwd in het begin van de 19de eeuw. Bepleisterde en rozegeschilderde bakstenen lijstgevels met gepikte plint en voornamelijk deels gedichte, grote rondboogvormige spaarvelden voorzien van een poort of lage`staldeur en een zolderluik. West- en noordgevel met verbonden imposten. Oostgevel: naast de drie rondbogen vijf smalle traveeën met steekboogvormige vensters en deuren van de boerenwoning. Rondboogvormige pseudo-bovenlichten met persiennes in de zuidgevel, zichtbaar boven een later aangebouwde stal. Omlopende fries en geprofileerde daklijst. Ten zuiden bijbehorende aardappelkelder, mogelijk oorspronkelijk de ijskelder van het buitengoed.


Bron     : Bogaert C. & Verbeeck M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1989


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Koetshuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36436 (Geraadpleegd op 12-08-2020)