erfgoedobject

Kasteel van Bottelare

bouwkundig element
ID
36450
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36450

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel van Bottelare
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Zogenaamd "Kasteel van Bottelare" ook "Kasteel Stas de Richelle" naar de bouwheer en bewoners. Gebouwd in 1875 op de grenslijn van Bottelare en Merelbeke met omgevende tuin. Neoclassicistisch kasteel van bak- en zandsteen met eclectische inslag. Constructie van twee verdiepingen op souterrain met asymmetrische plattegrond door de in- en uitsprongen aan elke zijde van de rechthoekige basisvorm. Hoofdvolume vooraan onder schilddak (leien met ijzeren sierhek) verlengd met zadeldaken boven de zes traveeën lange achtergevel.

Oksel van de linker zijgevel grotendeels ingenomen door een vierkante traptoren van drie geledingen en een klein, prieelvormig vierkant aanbouwsel. Symmetrisch opgebouwde voorgevel met een monumentaal uitgewerkt, uitspringend middenrisaliet bekroond door een gebroken gebogen fronton en voorafgegaan door een bordes met balustrade en brede steektrap. Opvallende gevelelementen zijn de met horizontale banden gestreepte hoekpilasters, de door hun gedecoreerde omlijstingen geaccentueerde muuropeningen, de omlijste steigergaten onder de houten kroonlijst met modillons van het omlopend hoofdgestel. In de aangebrachte sierankers zijn de initialen S en R van de familie te herkennen. Sierlijke, gewitte ijzeren balkon- en terrasleuningen aan de achtergevel. Bijzondere leien torenspits: van vierkant via koepelvorm overgaand in een achtkantige spits en met vier decoratieve houten dakkapellen. In de noordelijke zijgevel: neogotische natuurstenen gevelnis met beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind dat een draak doodt; gesculpteerde console onder meer versierd met banderol.

Interieur: salon in neo-Vlaamserenaissance-stijl met plaasteren lambriseringen voorzien van het bouwjaar 1875.


Bron     : Bogaert C. & Verbeeck M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1989


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kasteel van Bottelare [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36450 (Geraadpleegd op 17-04-2021)