erfgoedobject

School en klooster Onze-Lieve-Vrouw Visitatie

bouwkundig element
ID
36457
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36457

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schoolgebouwencomplex
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Vroeger "Gesticht de Volder", kleuter- en lagere meisjesschool met pensionaat en klooster van de zusters van Onze-Lieve-Vrouw Visitatie. Schoolgebouwencomplex op de hoek van de Dorpsstraat. Aanvankelijk oprichting door Jan de Volder van een lagere meisjesschool en kantschool bediend door de congregatie van de zusters van Onze-Lieve-Vrouw Visitatie. Oorspronkelijk bakstenen gebouw met U-vormige plattegrond en min of meer symmetrische opbouw, in neoclassicistische stijl opgetrokken in 1864-1866. Hardstenen gevelsteen met volgend opschrift tegen middenrisaliet: "Dirigé par/ L.J. Beaufays/ Arch. 1865". Voorpleintje tussen beide aan de straat palende zijrisalieten afgesloten door een muur met centrale rechthoekige toegangspoort. Vleugels van twee bouwlagen onder leien mansardedaken voorzien van houten dakkapellen met driehoekig fronton. Een klokkenstoel met kruis midden boven het gebouw. Eenvoudige bakstenen lijstgevels met hoge rechthoekige muuropeningen en een sober omlopend hoofdgestel met bakstenen architraaflijst en witte, getande houten kroonlijst. Twee middelste traveeën tussen kolossale Korinthische pilasters en bekroond boven het hoofdgestel door een driehoekig fronton waarin een gesculpteerde gevelsteen met het wapenschild van de stichter Jan de Volder. Aanpassing van de bouw onder meer met uitbreiding van de rechtervleugel tot een internaat van drie verdiepingen in 1907. Hoge neoclassicistisch getinte lijstgevel met opschrift "Pensionaat" boven de twee middentraveeën. Toevoeging achteraan van nieuwe klaslokalen in 1932.


Bron     : Bogaert C. & Verbeeck M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Verbeeck, Mieke
Datum  :

Aanvullende informatie

De later gebouwde klassenvleugel ten noordoosten van het hoofdgebouw werd gesloopt, zoals zichtbaar op luchtfoto's van 2019.

  • Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto's 2019, Rid. A. Stas de Richellelaan 19, Merelbeke [online], https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 14 april 2021).
Datum:

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: School en klooster Onze-Lieve-Vrouw Visitatie [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36457 (Geraadpleegd op )