Goed ten Ulenbrouck

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Goed ten Ulenbrouck

Beschrijving

Het "Goed ten Ulenbrouck" zou in oorsprong opklimmen tot circa 1250. Voormalige hoeve met losse bestanddelen. Voorerf gedeeltelijk afgesloten door een omheiningsmuur en een ijzeren hek met toegangshek tussen zware, vierkante bakstenen pijlers. Zuidelijk georiënteerde boerenwoning van één bouwlaag en zes traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat), waarschijnlijk opklimmend tot de 17de eeuw. Sporen van muurvlechtingen in de zijpuntgevels. Links een bewaarde aanzet van een schouderstuk. Verankerd en gewit bakstenen breedhuis. Voorgevel op grijsgeschilderde gecementeerde plint met schijnvoegen. Twee opkamervensters in de eerste travee. Twee rechthoekige vensters met sponning rechts van de deuropening; voorts groen- en geelgeverfde houten luiken, hardstenen lekdrempel en 19de-eeuws houtwerk. Lage korfboogdeur in een grijsgeschilderde omlijsting met hol beloop van zandsteen. Dakoverstek met gekartelde houten dakrand en vernieuwde hanggoot. Moerbalken met balkzoolversiering en sloffen, waarvan één rustend op een console.

Ten zuiden: gewitte bakstenen dwarsschuur tegenover de woning, onder zadeldak (Vlaamse pannen) en met brede dakoverstek op houten schoren.

Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke