Semi-gesloten hoeve

Beschrijving

Schilderachtig gelegen hoeve van het semi-gesloten type, ingeplant in een bocht van de afhellende straat. IJzeren toegangshek tot het onregelmatige rechthoekige erf tussen het boerenhuis en een naast de bijgebouwen gemetste vierkante bakstenen hekpijler. Omhaagde moestuin achter de woning.

Zuidoostelijk georiënteerd boerenhuis van één bouwlaag en zes traveeën gebouwd op een kleine terp, opklimmend tot de 18de eeuw. 19de en 20ste-eeuwse aanpassingen waaronder een vernieuwd zadeldak met mechanische pannen en een nieuw bakstenen parement tegen de linker zijpuntgevel. Verankerde en gewitte bakstenen voorgevel op gepikte plint. Eén houten muuranker. Rechthoekige vensters met lekdrempels van rode tegels, groen- en witgeverfde luiken. Lage steekboogdeur in een groengeschilderde omlijsting en rechts, in dezelfde travee, een smal venster met luik. Getrapte bakstenen daklijst onder de dakoverstek.

Ten oosten aansluitende gewitte bakstenen dwarsschuur onder een zadeldak (Vlaamse pannen) met rijen luchtgaten in de rechter zijpuntgevel. Haaks aangebouwde bakstenen stallen met aalpomp tegen de gewitte erfgevel. Rechts daarvan een open doorgang naar de akkers met hooiopper en andere kleine dienstgebouwen. Ten zuiden bakstenen dwarsschuur van drie traveeën met doorrit, vermoedelijk uit het einde van de 19de eeuw, ingeplant aan de straat met lagere bijbouw.

Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke