Hof ter Vate

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof ter Vate

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen, naar verluidt vroeger omgracht, heden deels omhaagd en afgeboord door notelaars. IJzeren toegangshek tussen gewitte, vierkante bakstenen hekpijlers.

Lang zuidoostelijk georiënteerd boerenhuis, zijdelings met gewitte puntgevel palend aan de straat. Huis van één bouwlaag en acht traveeën met twee aansluitende traveeën van de paardenstal (rechts), onder zadeldak (Vlaamse pannen). Grotendeels daterend uit eind 19de eeuw doch sporen wijzend op een ouder boerenhuis. Verankerde, bakstenen lijstgevel met voornamelijk getoogde muuropeningen en groen- en witgeverfde vensterluiken op hardstenen lekdrempels. Resten van ouder metselwerk onder meer in de twee linkertraveeën en in de achtergevel. Oudere rechthoekige vensters met houten latei. Gewitte bakstenen achtergevel afgelijnd door een getrapte daklijst. Vier smalle keldergaten van twee kelders onder twee kleine opkamervensters.

Ten oosten voor het boerenhuis: afzonderlijke, overgroeide aardappelkuil met getoogde deur in de bakstenen voorzijde.

Lange bakstenen bedrijfsvleugel aan zuidelijke erfzijde met zadeldak (Vlaamse pannen). Van links naar rechts: lage wagenpoort, verhoogde schuurpoort en stallen. Stijl van eiken schuurgebint met inscripties waaronder jaartal 1748. Lage stallen achter deze vleugel.

Gewit bakstenen bakhuis van het samengestelde type in het zuidoosten van het erf, zijdelings palend aan de straat. Ten zuiden van het boerenhuis: wagenhuis met recente aanbouwsels; voorgevel met horizontale bebording in de top; dakoverstek en bekronende windwijzer.

Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke