Hoeve van het semi-gesloten type

Beschrijving

Hoeve van het semi-gesloten type. Aan de straat palend boerenhuis met voortuin en klein hek aan lage, gewitte vierkante pijlers tegenover de voordeur. Huis van één bouwlaag en zes traveeën, onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 18de eeuw met 19de-eeuwse aanpassingen. Linker zijpuntgevel met muurvlechtingen; rechts aangebouwde paardenstal van twee traveeën. Verankerde en beraapte voorgevel met getoogde muuropeningen in gewitte, platte omlijstingen en onder een getrapte daklijst. Zuidoostelijk georiënteerde, witgekalkte erfgevel met lage steekboogdeur, versmalde vensters met houten latei. Zware moerbalk met uitgesneden leliemotief en Maltees kruis op de balkzool. Gedeeltelijk gekasseid binnenerf met pomp.

Ten noordwesten: bakstenen dwarsschuur met wagenpoort onder zadeldak (Vlaamse pannen). Voorts ten zuiden: gewitte bakstenen stallen met brede getrapte daklijst; koestal met doorrit naar de straat. Mesthoop in de hoek tussen de koestallen en de deels vervallen varkenskoten ten westen.

Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke