erfgoedobject

Brouwerij Pieters

bouwkundig element
ID
365
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/365

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij Pieters
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij Pieters
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Vijf traveeën breed dubbelhuis met twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, leien), uit het derde kwart van de 19de eeuw. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel op arduinen plint, voorzien van rechthoekige muuropeningen met afgeronde bovenhoeken; arduinen lekdrempels; beluikte benedenvensters. Deur in vlakke arduinen omlijsting op neuten; oorspronkelijke vleugeldeur. Kroonlijst op klossen. Rechts van het woonhuis: éénlaagse dienstgebouwen onder zadeldak. In achterbouw (nok loodrecht op woonhuis) de voormalige "Brouwerij Pieters" (1855- circa 1940-'41), uitkomend op een binnenkoer achter het woonhuis (waarop links de vroegere stallen; achteraan bevond zich de onlangs gesloopte mouteest), en eveneens uitziend op een binnenkoer achter de dienstgebouwen. De eigenlijke "voorgevel" van de brouwerij bevindt zich op deze zijde: twee bouwlagen, drie traveeën tussen lisenen, welke de gevel in spaarvelden opdelen, onder zadeldak (Vlaamse pannen). Per travee telkens twee steekboogvensters met ijzeren roedeverdeling. Tegen de gevel van de eerste bouwlaag: afdak met golfplaten, rustend op gietijzeren zuilen en spanten welke aan deze van de perronsoverkappingen van een station herinneren en mogelijk daarvan afkomstig zijn. Aansluitend en met noklijn in het verlengde van de gevel achter het woonhuis: sterk verbouwde mouterij van anderhalve bouwlaag onder zadeldak. Tussen beide, een deels in de gevel van de brouwerij ingebouwde vierkante fabrieksschouw, met bakstenen druiplijst bovenaan. Binnenconstructie: in de kelders worden bakstenen troggewelven tussen ijzeren I-balken ondersteund door zware I-balken op gietijzeren zuilen; op andere verdieping rusten de gelijkaardige troggewelven enkel op de muren.


Bron: D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5n1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Brouwerij Pieters [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/365 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.