Dorpsherberg

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpsherberg

Beschrijving

Voormalige dorpsherberg "Le Pavillon Anglais", van 1839 tot 1879 ook gebruikt als gemeentehuis; later café zogenaamd In 't oud gemeentehuis. Gelegen ter hoogte van vroegere aanhorigheden op het erf van de in 1762 opgerichte pastorie. De "oude priesteragie" was van 1813 tot 1832 eigendom van J. Maelcamp. Hij gebruikte het, na aanpassingen van de gebouwen in 1812, als speelgoed. Aan de straat palende onderkelderde dorpswoning van zes traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok parallel aan de straat), waarschijnlijk uit het begin van de 19de eeuw. Heden tweegezinswoning. Verankerde en gewitte bakstenen lijstgevel met rechthoekige muuropeningen in vlakke, bepleisterde omlijstingen. Vroegere deuropening in de eerste travee, nu in de vierde.

• DE COCKER J., Geschiedenis van Melsen, 1988, p. 140, 319-324

Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke