Bijgebouwen van het kasteel Verhaeghe

Beschrijving

Voormalige afhankelijkheden van het na 1945 verbouwde vroegere kasteel of buitenplaats van Verhaeghe gebouwd in 1842 (Gaversesteenweg nummer 744). Bewaarde vroegere personeelswoning en koetshuis, tegenover elkaar ingeplant aan een gekasseid erf. Woning van één bouwlaag en zeven traveeën, onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit het midden van de 19de eeuw. Witgeschilderde, bepleisterde lijstgevel voorzien van hoge, rondboogvormige muuropeningen met geprofileerde booglijsten op verbonden imposten. Per twee gekoppelde vensters met hardstenen lekdrempels en bewaard houtwerk. Gevel afgelijnd door een eenvoudige kroonlijst. Rechthoekig koetshuis van één bouwlaag en vijf traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen). Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel voorzien van rondboogvormige spaarvelden waarvan twee met een rechthoekige koetspoort. Verbonden vlakke imposten. Geprofileerde daklijst met gootlijst.

• DE COCKER J., Geschiedenis van Melsen, 1988, p.135

Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke