erfgoedobject

Herberg

bouwkundig element
ID: 36569   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36569

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Hoogstwaarschijnlijk oorspronkelijk een herberg, voorheen zogenaamd "cabaret La Providence" (zie kaart van Ph. Vander Maelen). Opvallende woning door de ongewone kleuren en goed zichtbare inplanting in een bocht van de steenweg, op de hoek Bosstraat. Huis van zeven traveeën en aanvankelijk anderhalve, heden één bouwlaag, onder zadeldak van blauwe geglazuurde pannen. Jaarankers 1814 in de rechter zijgevel, maar woning aangepast in de eerste helft van de 20ste eeuw. Toevoeging onder meer van twee brede dakvensters met schilddak en vervanging van de raamkozijnen. Verankerde, beraapte en geelgeschilderde lijstgevel op bepleisterde en grijsblauwgeschilderde plint. Rechthoekige vensters en deur in vlakke, witte bepleisterde omlijstingen. Verzorgde deur versierd met spiegels en decoratief traceerwerk in het bovenlicht. Beraapte linker zijgevel.


Bron     : Bogaert C. & Verbeeck M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1989


Relaties

  • Is deel van
    Munte
    Munte (Merelbeke)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Herberg [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36569 (Geraadpleegd op 15-10-2019)