Teksten van Hoeve met losse bestanddelen

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36583

Hoeve met losse bestanddelen ()

Kleine aanvankelijke hoeve van het type met losse bestanddelen, vlakbij het Munteplein ingeplant aan de buitenstraatbocht van Zink op afhellend terrein en omgeven door onbebouwde terreinen met zuiver agrarisch karakter. Aan de straat is het kleine vroegere boerenerf deels afgebakend door een haag. De gebouwen vormen een typisch kleinschalig en traditioneel landelijk geheel van gewitte baksteen op gepikte plint en met zadeldaken van rode Vlaamse pannen.

Het achterin gelegen lage boerenhuisje kan mogelijk nog opklimmen tot de 18de eeuw; het bewaart rechts een aandak en ook houten verankeringen in de voorgevel. Voorts vertoont het huisje een lage rechthoekige deur en vier smalle rechthoekige vensters, elk met één houten luik en zesdelige houten raamkozijnen. Tegen de linkerzijgevel leunt een lagere kleine aanbouw aan met twee deuren. Het voorin gelegen gebouw is vermoedelijk een 19de-eeuwse verbouwing van een aanvankelijk bijgebouw. De vijf traveeën brede langsgevels vertonen een bouwnaad; de verankeringen en muuropeningen tonen ook een niveauverschil aan. De voordeur van de woning in de voorpuntgevel is geflankeerd door vensters met luiken.

Deels verscholen achter de haag aan de straat staat een bakhuis van het tweeledige type met rechthoekige deur onder houten latei in de voorpuntgevel. Links is het gebouw later licht uitgebreid met een stal onder doorgetrokken dakschild.


Bron: Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO002139, Dorpskern Munte.
Auteurs:  Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/174462 (geraadpleegd op ).


Boerenarbeiderswoningen ()

Twee boerenarbeiderswoningen met aangrenzende tuintjes, vroeger waarschijnlijk één hoeve. Vooraan: woning van één bouwlaag en vijf traveeën lang, met zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op straat), vermoedelijk in de 19de eeuw tot woning verbouwde aanhorigheid van de achterliggende woning. Verankerde en gewitte bakstenen gevels op gepikte plint. Rechthoekige deur geflankeerd door rechthoekige vensters met groene luiken in de voorpuntgevel. Zijgevel afgelijnd door een getrapte bakstenen daklijst en met gewijzigde muuropeningen. Achterliggende boerenwoning van één bouwlaag en zes traveeën, met zadeldak (Vlaamse pannen, nok evenwijdig met straat) en rechts zijaandak, waarschijnlijk opklimmend tot de 18de eeuw. Verankerde en gewitte bakstenen lijstgevel op gepikte plint. Vier smalle rechthoekige vensters met luiken en kleine roedeverdeling. Een lage rechthoekige deur.


Bron: BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/36583 (geraadpleegd op ).