• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskern Schelderode

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Schelderode

Beschrijving

Voorheen een hoeve in L-vorm, opklimmend tot de 18de eeuw. Achterin gelegen zuidelijk georiënteerd boerenhuis met latere aanpassingen. Bedrijfsgebouwen achteraf bijgevoegd aan de straatzijde (tweede helft 19de eeuw). Heden hoeve van het semigesloten type met U-vormige aanleg. Bakstenen poortgebouw onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok evenwijdig met de straat), met rechthoekige doorrit voorzien van een ijzeren hek. Links ijzeren voetgangershek tussen de poort en een aangepast voormalig bakhuis van het samengestelde type.

Boerenhuis van één bouwlaag en vijf traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok evenwijdig met de straat). Gewitte, verankerde bakstenen voorgevel afgelijnd door een dubbele rechte baksteenfries. Rechthoekige vensters met luiken en een lagere deur.

Lage stal aan de oostelijke erfzijde tussen het boerenhuis en een zijdelings aan de straat palende bakstenen dwarsschuur met rechthoekige doorrit.

Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke