erfgoedobject

Boerenarbeiderswoningen

bouwkundig element
ID
36595
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36595

Juridische gevolgen

Beschrijving

De noordoosthoek van het kasteelpark en kasteeldomein wordt aan de Gaversesteenweg duidelijk visueel afgebakend door een pittoresk ensemble van landelijke huisjes met bijgebouwen waarvan bepaalde bouwkenmerken duidelijke overeenkomsten vertonen met de personeelswoning Schelderodeplein 8 binnen het kasteelpark. De gegroepeerde oude rode beuken op het perceel achter de twee huisjes accentueren deze uithoek van het kasteeldomein.

Vroeger was dit één woning afhangend van het Kasteel van Schelderode. Nu zijn het twee achterin gelegen aanpalende woningen met het karakter van een boerenhuisje en met typische aanhorigheden zoals stallen en bakhuis ingeplant op het voorerf aan de straatzijde. De woning klimt in kern op tot de 18de eeuw; in de periode tweede helft van de 19de eeuw - begin 20ste eeuw werd ze enigszins verhoogd en in "traditionele" zin aangepast overeenkomstig de bouwtrant van de personeelswoning van het kasteel. De dubbelhuisjes hebben één bouwlaag en elk drie traveeën onder een doorlopend zadeldak (mechanische pannen) met drie puntvormige en drie kleine klimmende dakkapellen. Sporen van een oude puntgevel met vlechtingen zijn zichtbaar in de linker zijgevel. De bakstenen lijstgevel is opengewerkt met beluikte houten bolkozijnen met kleine roedeverdeling onder gebogen strek en voorzien van een tegeldorpel. De lage korfboogdeur bevindt zich onder een pannen afdakje op schoren. De gevelaflijning gebeurt door een baksteenfries met houten gootlijst. Rechts is er een lagere aanbouw onder afgewolfd zadeldak met twee korfboogdeurtjes aangebouwd.

Het voorerf wordt aan de straatkant afgesloten door opeenvolgende kleine, lage bakstenen bijgebouwen onder verspringende pannen zadeldaken; onder meer een bakhuisje. Middenin de blinde straatgevel is er een poortgevel met korfboogvormige doorgang onder overstekend zadeldak. Het afzonderlijk bijgebouw links op het voorerf met stallen is opgericht in baksteenbouw en heeft een pannen zadeldak. Op het voorerf staat er verder een ijzeren armwaterpomp.


Bron     : Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO002136, Dorpskern Schelderode.
Auteurs :  Verbeeck, Mieke
Datum  : 2000


Relaties

  • Is deel van
    Dorpskern Schelderode


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Boerenarbeiderswoningen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36595 (Geraadpleegd op 17-06-2021)