Boerenarbeiderswoningen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Merelbeke
Deelgemeente Schelderode
Straat Gaversesteenweg
Locatie Gaversesteenweg 478, Merelbeke (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Merelbeke (actualisaties: 10-04-2008 - 11-04-2008).
  • Adrescontrole Merelbeke (adrescontroles: 26-02-2008 - 26-02-2008).
  • Inventarisatie Merelbeke (geografische inventarisatie: 01-01-1989 - 31-12-1989).
  • Project beschermingsdatabank 2013-2016 (beschermingen: 01-01-2013 - 30-06-2016).

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Boerenarbeiderswoningen

Deze bescherming is geldig sinds 10-02-2000.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Boerenarbeiderswoningen

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Schelderode

Deze bescherming is geldig sinds 10-02-2000.

is deel van de bescherming als monument Kasteeldomein van Schelderode

Deze bescherming is geldig sinds 10-02-2000.

Beschrijving

De noordoosthoek van het kasteelpark en kasteeldomein wordt aan de Gaversesteenweg duidelijk visueel afgebakend door een pittoresk ensemble van landelijke huisjes met bijgebouwen waarvan bepaalde bouwkenmerken duidelijke overeenkomsten vertonen met de personeelswoning Schelderodeplein 8 binnen het kasteelpark. De gegroepeerde oude rode beuken op het perceel achter de twee huisjes accentueren deze uithoek van het kasteeldomein.

Vroeger was dit één woning afhangend van het Kasteel van Schelderode. Thans zijn het twee achterin gelegen aanpalende woningen met het karakter van een boerenhuisje en met typische aanhorigheden zoals stallen en bakhuis ingeplant op het voorerf aan de straatzijde. De woning klimt in kern op tot de 18de eeuw; in de periode tweede helft van de 19de eeuw - begin 20ste eeuw werd het enigszins verhoogd en in "traditionele" zin aangepast overeenkomstig de bouwtrant van de personeelswoning van het kasteel. De dubbelhuisjes hebben één bouwlaag en elk drie traveeën onder een doorlopend zadeldak (mechanische pannen) met drie puntvormige en drie kleine klimmende dakkapellen. Sporen van een oude puntgevel met vlechtingen zijn zichtbaar in de linker zijgevel. De bakstenen lijstgevel is opengewerkt met beluikte houten bolkozijnen met kleine roedeverdeling onder gebogen strek en voorzien van een tegeldorpel. De lage korfboogdeur bevindt zich onder een pannen afdakje op schoren. De gevelaflijning gebeurt door een baksteenfries met houten gootlijst. Rechts is er een lagere aanbouw onder afgewolfd zadeldak met twee korfboogdeurtjes aangebouwd.

Het voorerf wordt aan de straatkant afgesloten door opeenvolgende kleine, lage bakstenen bijgebouwen onder verspringende pannen zadeldaken; onder meer een bakhuisje. Middenin de blinde straatgevel is er een poortgevel met korfboogvormige doorgang onder overstekend zadeldak. Het afzonderlijk bijgebouw links op het voorerf met stallen is opgericht in baksteenbouw en heeft een pannen zadeldak. Op het voorerf staat er verder een ijzeren armwaterpomp.

Bron: Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO002136, Dorpskern Schelderode.

Auteurs: Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 2000

Alle teksten

Relaties

maakt deel uit van Dorpskern Schelderode

Gaversesteenweg 472-516, 611-631, Gaversesteenweg zonder nummer, Grepstraat 1-15, Molenstraat 115-119,...

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.