Teksten van Boerenarbeiderswoningen

Boerenarbeiderswoningen ()

De noordoosthoek van het kasteelpark en kasteeldomein wordt aan de Gaversesteenweg duidelijk visueel afgebakend door een pittoresk ensemble van landelijke huisjes met bijgebouwen waarvan bepaalde bouwkenmerken duidelijke overeenkomsten vertonen met de personeelswoning Schelderodeplein 8 binnen het kasteelpark. De gegroepeerde oude rode beuken op het perceel achter de twee huisjes accentueren deze uithoek van het kasteeldomein.

Vroeger was dit één woning afhangend van het Kasteel van Schelderode. Nu zijn het twee achterin gelegen aanpalende woningen met het karakter van een boerenhuisje en met typische aanhorigheden zoals stallen en bakhuis ingeplant op het voorerf aan de straatzijde. De woning klimt in kern op tot de 18de eeuw; in de periode tweede helft van de 19de eeuw - begin 20ste eeuw werd ze enigszins verhoogd en in "traditionele" zin aangepast overeenkomstig de bouwtrant van de personeelswoning van het kasteel. De dubbelhuisjes hebben één bouwlaag en elk drie traveeën onder een doorlopend zadeldak (mechanische pannen) met drie puntvormige en drie kleine klimmende dakkapellen. Sporen van een oude puntgevel met vlechtingen zijn zichtbaar in de linker zijgevel. De bakstenen lijstgevel is opengewerkt met beluikte houten bolkozijnen met kleine roedeverdeling onder gebogen strek en voorzien van een tegeldorpel. De lage korfboogdeur bevindt zich onder een pannen afdakje op schoren. De gevelaflijning gebeurt door een baksteenfries met houten gootlijst. Rechts is er een lagere aanbouw onder afgewolfd zadeldak met twee korfboogdeurtjes aangebouwd.

Het voorerf wordt aan de straatkant afgesloten door opeenvolgende kleine, lage bakstenen bijgebouwen onder verspringende pannen zadeldaken; onder meer een bakhuisje. Middenin de blinde straatgevel is er een poortgevel met korfboogvormige doorgang onder overstekend zadeldak. Het afzonderlijk bijgebouw links op het voorerf met stallen is opgericht in baksteenbouw en heeft een pannen zadeldak. Op het voorerf staat er verder een ijzeren armwaterpomp.

Bron: Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO002136, Dorpskern Schelderode.
Auteurs:  Verbeeck, Mieke

Boerenarbeidershuizen ()

Pittoresk landelijk ensemble horend bij het Kasteel van Schelderode. Twee achterin gelegen boerenarbeiderswoningen. Voorerf aan de straatkant afgesloten door een rij kleine, lage bakstenen bijgebouwen onder verspringende pannen zadeldaken. Middenin de blinde straatgevel, poortgevel met korfboogvormige doorgang onder overstekend zadeldak, aan het geheel toegevoegd in de tweede helft van de 19de eeuw. Huisjes met aanhorigheden grotendeels opklimmend tot de 18de eeuw maar in "traditionele" zin aangepast rond 1865 en rond 1900. Twee aaneenpalende dubbelhuisjes van één bouwlaag en ieder drie traveeën met zadeldak (mechanische pannen, nok evenwijdig aan de straat) en drie bijgevoegde puntvormige en klimmende dakkapellen. Links sporen van de vroegere zijpuntgevel met muurvlechtingen. Verhoogde, rode en blauwe bakstenen lijstgevel met gecementeerde plint en nieuwe muurankers. Vierkante houten bolkozijnen met kleine roedeverdeling, onder gebogen strek, op lekdrempel van rode tegels en met rood- en witgeverfde luiken. Korfboogdeur met pannen afdak op houten schoren. Daklijst met baksteenfries en houten gootlijst. Lager rechts zijaanbouwsel onder wolfsdak.

Auteurs:  Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke