erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
36603
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36603
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen in U-vorm opgesteld; open voorerfzijde aan de straatkant, afgesloten door een haag met ijzeren toegangshek. Achterin gelegen zuidoostelijk georiënteerd boerenhuis van zes traveeën en anderhalve bouwlaag, onder zadeldak (mechanische pannen, nok evenwijdig met de straat), de eerste helft van de 19de eeuw. Verankerde, bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel op een hardstenen plint, geschilderd in twee grijstinten. Rechthoekige benedenvensters met groene luiken op hardstenen lekdrempel. Lage rondboogvenstertjes met Y-tracering en lekdrempels van tegels, onder de geprofileerde daklijst. Rechthoekige deur in een vlakke, grijsgeschilderde omlijsting. In de rechter zijpuntgevel: twee rondboogvensters met vlakke, bepleisterde omlijsting en met duimen.

Ten zuidwesten en zuidoosten een lang, rechthoekig bakstenen bedrijfsgebouw (dwarsschuur en stallen) ingeplant aan weerszij van het voorerf; verankerde gewitte bakstenen lijstgevels aan de erfzijde afgelijnd door een getrapte daklijst en met zadeldak (pannen). Rechts vleugel met aanbouwsel voorzien van horizontale houten bebording tegen de top van de zijpuntgevel. Naast de boerenwoning: afzonderlijk rechthoekig houten bijgebouwtje onder zadeldak (golfplaten).


Bron     : Bogaert C. & Verbeeck M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve met losse bestanddelen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36603 (Geraadpleegd op )